A törpesün tartása

Az afrikai fehérhasú törpesün (Atelerix Albiventris) Magyarországon 2008 óta van jelen, mint házikedvenc. Tartása egyszerű, népszerűsége folyamatosan növekszik.
A törpesün éjszakai állat, a kora esti órákban bújik elő, nappal alszik. Amennyiben azonban a gazdi nappal szeretne vele foglalkozni, az sincs ellenére. 

Lakhely

Kb. fél négyzetméteres területen (ez lehet terrárium, ketrec vagy akár bútorlapból épített ház is) tarthatóak. Aminek itt lennie kell: egy alomtálca benne macskaalommal (erre végzik a dolgukat), egy nehezebb tálka, amiben egész nap van előttük száraz macska vagy kutyaeledel (prémium minőségű), itató tálka vagy golyós itató vízzel esetleg futókerék, házikó, bújózsák.

Táplálás

A szárazeledelen kívül esznek még élő eleséget (pl. liszkukac 3-4 naponta, nagyobb korban gyászbogárlárva, tücsök, naposegér), szárított halat, csirkehúst, zöldségeket, gyümölcsöket, tojást, halat. Ezeket csak ritkán és nagyon kis mennyiségben és nem is minden süni fogadja el, elég válogatósak. 🙂 Tejet és tejterméket semmiképp nem kaphatnak!!!!!!!!

Hőmérséklet

A meleget szeretik. A hőmérséklet még átmenetileg sem eshet 18 fok alá, mert akkor hibernálni kezdhetnek, amiből nem biztos, hogy felébrednek. Tehát csak lakásban, meleg helyen tarthatóak. A hibernáció leginkább nagy légnyomásváltozáskor jellemző rájuk. 

Hibernáció

Különösen olyan reggeleken találhatjuk kis kedvencünket hibernált állapotban, amikor hirtelen nagy légnyomásváltozás követezett be, vagyis hirtelen sokat esett vagy nőtt a hőmérséklet rövid idő alatt. Ilyenkor különös figyelmet kell fordítanunk a sünik napi ellenőrzésére, mert ha a hibernációt időben észrevesszük melegítéssel könnyen segíthetünk nekik. Jelei: a süni kézbe véve nem aktív, hideg a hasa és a lábai esetleg dülöngélve megy, nem eszik. Ilyenkor egy nagy törölközőbe rakjuk őt és hajszárítóval melegítjük (ne közvetlenül őt fújjuk) nagyjából negyed óra alatt felmelegszik és visszanyeri régi éberségét. Ha éjjel nem fogyasztott az ételből, amit elé raktunk az mindenképp árulkodó jel lehet, hogy hibernálni kezdett, ilyenkor mindenképp ellenőrizzük őt reggel. 

Társas lény-e?

Egyedül vagy többen is tarthatóak. Ha csak hobbitartásról van szó, teljesen mindegy, hogy fiú vagy lány sünit választ a gazdi, a természetüket nem befolyásolja a nemük. 

Meddig élhetnek?

Átlagéletkoruk 6-8 év. 

Állatorvos

Állandó állatorvosi ellátást nem igényelnek. A törpesünnek nem kell védőoltás. Féregtelenítésre van csak szükségük 3 havonta. Ezt a gazdi otthon meg tudja oldani. Állatorvosnál beszerezhető egy Stronghold nevű csepp (15 mg-os), melyet a süni bőrére kell cseppenteni a feje tetején, ez megvédi őt a külső és belső (pl. szívférgesség) élősködők ellen. Egy megvásárolt Stronghold több alkalomra is elegendő.

Fürdetés

A sünit nem szabad gyakran fürdetni. Időnként azonban előfordul, hogy szükség van egy kis tisztogatásra. Ez történhet langyos folyó víz alatt, vagy beleállíthatjuk őt néhány centis langyos vízbe is. Könnycsepp mentes babasampont használhatunk, a tüskék tisztításánál pedig jól jöhet egy erre a célra rendszeresített fogkefe. A fürdetés végén töröljük szárazra a sünit.